Alternatywne metody parzenia kawy – Chemex

Drogie, ciężkie i zajmujące wiele miejsca ekspresy ciśnieniowe powoli odchodzą do lamusa. Zarówno w kawiarniach, jak i w domach miłośników kawy pojawiają się urządzenia do parzenia alternatywnego. Chemex, drip, syfon i aeropress to najpopularniejsze z nich. Sprawdź, na czym polega ich działanie i zdecyduj, który z nich najlepiej sprawdzi się w Twoim biurze lub domu. W dzisiejszym wpisie zajmujemy się Chemexem. O pozostałych metodach przeczytasz już wkrótce!

Chemex – z laboratorium chemicznego do kawiarni

Chemex stworzony został w 1941 roku, a jego konstruktorem jest dr Peter Schlumbohm. Pomimo nieco skomplikowanej nazwy, zaparzacz to po prostu szklane naczynie, którego kształt przypomina kolbę (taką, jak w chemicznych laboratoriach) lub połowę klepsydry.

Szkło, z którego produkuje się Chemex, jest odporne na działanie wysokiej temperatury i nie pochłania zapachów, dzięki czemu przygotowywana w nim kawa ma idealnie czysty aromat. Zaparzacz wyposażony jest w drewniany uchwyt ze skórzanym elementem, który chroni przed oparzeniem. Filtry do Chemexu różnią się od tych do ekspresów przelewowych – są znacznie grubsze i niebielone.

Jak wygląda parzenie kawy w Chemexie?

Filtr należy przelać wrzącą wodą, a następnie umieścić w naczyniu. Dzięki temu szkło delikatnie się ociepli. Po kilku chwilach wewnątrz filtra umieszcza się świeżo zmieloną kawę (najlepiej, jeżeli zostanie ona zmielona w średnim stopniu) i powoli zalewa się ją niewielką ilością gorącej wody, doprowadzając do zjawiska preinfuzji (wstępnego parzenia). Podczas przesączania się naparu przez filtr zatrzymywane są tłuszcze i uwalniane są gazy, dzięki czemu nie przemieszcza się ona ku górze podczas parzenia. Po wstępnym parzeniu należy wlać do naczynia pozostałą porcję wody (w zależności od ilości filiżanek kawy, jaką chcemy przygotować). 

Kiedy naczynie jest napełnione wodą, należy odczekać 4 minuty, aż kawa w pełni się zaparzy. Przez ten czas należy delikatnie zataczać Chemexem koła po powierzchni blatu czy stołu. 

Jak smakuje kawa zaparzona w Chemexie?

Kawa z Chemexu wyróżnia się klarownością, delikatnością i bogatym aromatem. Zwolennicy tej metody parzenia podkreślają, że Chemex uwalnia z ziaren kawy naturalne, słodkie nuty, które zmieniają klasyczną „małą czarną” w napar o delikatnym, przyjemnym, łagodnym smaku.

Ile kosztuje Chemex?

Chemex można kupić w dobrze wyposażonych kawiarniach, które specjalizują się w alternatywnych metodach parzenia kawy lub w sklepach online. Cena zaparzacza wynosi około 200 złotych i zależna jest przede wszystkim od jego rozmiaru – wśród dostępnych wersji znaleźć można naczynia na 8, 10 lub 13 filiżanek kawy.

Dom kawy i wina w Krynicy Zdroju: https://malopolanka.eu/kawiarnia-krynica-dom-kawy-i-wina